Caverion och SunDay utför installationerna när sjukhuset satsar på solceller

Norrlands Universitetssjukhus, NUS, genomför omfattande ny- och ombyggnader. Som en del i det arbetet görs investeringar för att både minska sjukhusets energianvändning och att producera egen el med hjälp av solcellsanläggningar. Hittills har sjukhuset installerat två anläggningar.

För projektering och installation av den senaste solcellsanläggningen valde Caverion att samarbeta med SunDay, som är en del av OKQ8. Ett lyckat samarbete som resulterat i en anläggning som årligen beräknas producera 268 000 kilowattimmar.

– En av fördelarna med att välja SunDay som entreprenör för installationen är att OKQ8 står bakom som ägare. Ett företag som både är stort och väletablerat. Det är en styrka och känns tryggt, säger Johan Arvidsson, avdelningschef på Caverion och ytterst ansvarig mot NUS i projektet.

Solceller ger ett bra tillskott av förnybar el 

Solcellsanläggningen är placerad på taket av byggnad 27. Toppeffekten (maxproduktionen under ideala förhållanden) uppgår till 323,4 kWp och den beräknade årsproduktionen uppgår till 268 000 kWh och ger ett välkommet bidrag till sjukhusets stora elanvändning. För att ge maximal produktion har de 588 panelerna monterats på i stort sett hela byggnadens takyta, och i alla väderstreck (en mindre del i nordost). Tack vare den svaga taklutningen på fem grader ger anläggningen en jämn produktion över dygnet.

– Det var ett roligt och komplext projekt där både befintliga installationer på taket och den extremt snörika vintern satte både våra projektörer och montörer på hårda prov. Vi är mycket stolta över resultatet som vi, trots utmanande förhållanden, levererade i tid, säger Viktor Bergh, Key Account Manager SunDay.

Region Västerbotten investerar cirka 700 miljoner om året i regionens vårdbyggnader, och i de planerna ingår fortsatta installationer av solceller. 

– Solceller ger ett bra tillskott av förnybar el och bidrar till att minska sjukhusets klimatpåverkan, säger Anna Johansson, byggprojektledare Region Västerbotten.

På bilden: Johan Arvidsson, avdelningschef Caverion och Anna Johansson, byggprojektledare Region Västerbotten.

Fakta:
Caverion har tre avtal gällande el, rör och ventilation med Norrlands universitetssjukhus. Inom ramen för de avtalen utförs service, ombyggnationer och projekt, främst vid NUS, men även på vårdcentraler inom Umeå kommun och angränsande kommuner. Caverion deltar i merparten av sjukhusets ombyggnationer och
företaget har genomfört flera stora projekt, det senaste är installationen av luftbehandlingssystemet, inklusive styr- och reglerteknik, i den nya psykiatribyggnaden som invigdes sommaren 2022.

SunDay är ett registrerat varumärke inom OKQ8-koncernen som jobbar med solenergi, energilagring och elbilsladdning för företag - från projektering till nyckelfärdiga lösningar och service.

NUS är ett av Sveriges sju universitetssjukhus med en sammanlagd yta på 330 000 kvadratmeter. Sjukhuset ligger i Umeå i Region Västerbotten. Nus ansvarar för högspecialiserad vård i den norra sjukvårdsregionen på en yta som motsvarar över halva Sverige och med ungefär 876 000 personer i sitt upptagningsområde. 
På sjukhuset bedrivs omfattande forskning och undervisning i nära samarbete med Umeå universitet.

Sjukhuset har ett smart termiskt nät som bland annat innehåller världens 30:e största geolageranläggning. Det smarta termiska nätet minskar sjukhusets behov av fjärrvärme med drygt 10 000 MWh/år och kyla med ca 7 500 MWh/år. Det motsvarar en tredjedel av den köpta fjärrvärmen och 95 procent av fjärrkylan och ger en årlig besparing cirka 10 miljoner kronor och 600 ton CO2. NUS har också en av Norrlands största reservkraftanläggningar på 12 MW.