City Hotel Örebro behövde uppdatera föråldrad ventilation

Snabbt byte av två ventilationssystem med mycket bra utfall. City Hotel Örebro behövde uppdatera den tekniskt föråldrade ventilationen. För att påverka verksamheten i minsta möjliga mån ville fastighetsägaren Frälsningsarmén att arbetet skulle genomföras under jul- och nyårshelgen, då hotellet har låg beläggning. Uppdraget gick till Caverion som till vardags sköter drift och service av hotellets fastighetstekniska system.

- Caverion presenterade ett bra förslag med ett konkurrenskraftigt pris. Och vi som fastighetsägare  tillsammans med hotelledningen är extremt nöjda med arbetet som gjordes under jul- och nyårshelgen 2023/24. Caverions personal som utförde installationen funkade klockrent, och de hade en bra dialog med hotellets personal som berättar att varken de eller gästerna stördes av arbetet, säger Magnus Hallencreutz, en av Frälsningsarméns fem centralt placerade tekniska förvaltare.

– Installationen färdigställdes till och med några dagar innan utsatt slutdatum. 

Hotellet har 150 rum och är byggt 1986. I en första etapp har de två ventilationssystem som betjänar hotellets viktigaste utrymmen bytts ut. Det vill säga samtliga hotellrum, lobby, några mindre kontor samt kök och matsal. Systemen är uppkopplade mot både Caverion Remote center och Frälsningsarméns överordnade system. Efter att ha varit i drift i drygt två månader märks en tydlig förbättring, berättar Magnus Hallencreutz.

– Ljudnivån i rummen är lägre. Dessutom är den beräknade energianvändningen för de nya  ventilationssystemen mycket, mycket lägre. 

Enligt de kalkyler som Caverions energiingenjör tagit fram beräknas fjärrvärmeanvändningen för aggregat Ett att minska med 70 procent, elanvändningen med 57 procent. För aggregat två beräknas  fjärrvärmeanvändningen minska med 51 procent och elanvändningen med 68 procent.

– Det är verkligen imponerande siffror och jag ser fram emot att följa upp energianvändningen under året som kommer så att vi får med alla driftfall. 

Förutom serviceavtalet med Caverion för City Hotel Örebro har Frälsningsarmén serviceavtal med Caverion för
organisationens tre hotellfastigheter i Stockholm. 

– Jag uppskattar Caverions ambition och kompetens, säger Magnus Hallencreutz.

Fakta:
Frälsningsarmén har 37 centralt förvaltade objekt i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.  Fastighetsbeståndet består av en blandning av bostäder, församlingslokaler, butiker, hotell och kontor, många av objekten består av flera fastigheter. Till exempel i Ekerö utanför Stockholm består objektet av 15 byggnader. Frälsningsarméns kyrka i Stockholm, Templet, är organisationens äldsta kyrka som är i drift.

Drift och service av fastigheterna handlas upp av respektive förvaltare i samråd med en arbetsgrupp. Caverion har haft serviceavtal med City Hotel Örebro i mer än 15 år. Frälsningsarmén är en internationell kristen kyrka med ett omfattande socialt arbete och engagemang. Organisationen grundades 1865 och finns idag i 133 länder i världen. 

I en första etapp har de två ventilationssystem som betjänar hotellets viktigaste utrymmen bytts ut. På bilden syns det uppdaterade teknikrummet.