CSRD-rapportering med SmartViews hållbarhetsmodul inför 1 januari 2025

CSRD är EU:s förslag på ny lagstiftning om icke-finansiell hållbarhetsrapportering. Direktivet kräver att företag rapporterar om den inverkan de har på miljön och samhället. Hur det ska gå till i praktiken vet idag ingen fullt ut. Men med vår nya modul i SmartView hjälper vi dig en bit på vägen.

CSRD syftar till att genom rapporteringstransparens skapa bästa förutsättningar för att EU skall klara målsättningen om att nå nettonollutsläpp till 2050. Stora företag samt en stor del av offentligt noterade företag omfattas av denna rapporteringsplikt.

Men hur ska den bli av? Varifrån ska data komma? Har alla företag sensorer och system som kan bistå i insamlingen av rätt uppgifter för CSRD-rapporteringen?

Det enkla svaret är: Nej. Idag vet ingen helt och fullt hur det ska ske. Men det finns hjälp att få!

Caverions nya datainsamlingsmodul

I Caverions datavisualiseringssytem, SmartView, finns en ny modul som hjälper användarna i hållbarhetsarbetet. Den innefattar även stöd för att ta ut rapporter i enlighet med CSRD-kraven.

-Ja, i den nya modulen kan fastighetsägaren bygga sina egna scope för att exempelvis registrera byggnadens och hyresgästernas CO2-utsläpp. Då går det enkelt att se om man möter målen och en rapport går att hämta ut som sammanfattar mängder samt källorna till företagets direkta utsläpp, berättar Peter Åkerström som är försäljningsansvarig SmartView Caverion Sverige.

Förutom energianalysen kan även fysiskt avfall registreras i modulen för att sedan rapporteras vidare i tydliga dashboards.

-Vad vi vet är att alla kommer att behöva data, de kommer att behöva fullständiga dataspår och korrekt finansiell och hållbar dataintegration. Men hur detta kommer att göras konkret i varje företag beror på hur djupt de kommer att rapportera enligt CSRD, hur deras äldre system ser ut, vilket segment företaget arbetar i med mera. Det finns inte ett enda sätt att göra det på, men vår lösning kan underlätta för många, säger Peter Åkerström.

Automatiserad CSRD-rapportering

Avläsningen i byggnaderna sker genom att data fångas från befintliga fastighetssystem eller så hämtas informationen från respektive leverantör. SmartView med hållbarhetsmodulen är omfattande och tar ett par dagar att synka ihop med företagets verksamhet.

-Men det lönar sig i längden! Tänk att det på kort tid går att implementera denna möjlighet att samla rätt energidata, verifiera den och sedan spara ner historik. Det kommer att löna sig väl vid CSRD-rapporteringen eftersom den som ansvarar för rapporteringen slipper hantera Excel-filer för att bena ut hur mycket byggnaderna har orsakat i utsläpp, säger Peter Åkerström.

Redan idag har företag börjat använda sig av SmartView och den nya modulen. Och kommentarerna är positiva.

-Det är inget unikt med att registrera energianvändning. Men den möjlighet till hållbarhetsrapportering som den här modulen presenterar är anmärkningsvärd! Vår modul beräknar dina CO2-utsläpp på ett illustrativt och pedagogiskt sätt – precis det du önskar dig ha på bordet 1 januari 2025, säger Peter.

Omfattas din organisation av CSRD-direktivet? Saknar ni avläsning i er fastighet? Caverion kan så klart hjälpa till med det - kontakta Peter redan idag: peter.akerstrom@caverion.com