Caverion stödjer John Nurminens Stiftelse i deras värdefulla arbete för att rädda Östersjön 

Nästan varje strand vid Östersjön är ett hem för Caverion, på många sätt är det vårt geografiska hjärta. Tyvärr är det också ett av de mest förorenade haven i världen. Förutom klimatförändringarna är den största utmaningen för Östersjön övergödning (överflödet av alger och växter) som orsakas av fosfor och andra näringsämnen. Den främsta källan till dessa näringsämnen är jordbruket. 

Sedan 2021 har Caverion donerat till John Nurminens Stiftelse och stöttat deras arbete för att rädda Östersjön och dess arv för framtida generationer.

Photo: Lasse Hendriks | John Nurminen Foundation 

Foto: Lasse Hendriks | John Nurminen Foundation 

Samarbete är avgörande på internationellt vatten

John Nurminen Stiftelse (JNF) är baserad i Finland och fokuserar inte bara på konkreta åtgärder för att bevara Östersjön utan också på utbildning, ökad medvetenhet, påverkan på nationella och internationella beslutsfattare och samordning av bästa praxis även internationellt. Hela 80% av John Nurminens Stiftelses verksamhet finansieras med företagsdonationer, varav Caverions är en dem. 

“Samarbete är avgörande, med donationer men också med de omgivande länderna eftersom vi delar på Östersjön. Finland har en lång kustlinje och därmed ett stort ansvar, men vi behöver varandra för att bevara havet", säger Ulla Rosenström, Marine Environment Director, John Nurminens Stiftelse. 

Konkreta åtgärder har lett till konkreta resultat

Några exempel på projekt som nyligen finansierats med hjälp av företagsdonationer är Manure Recycling Project (2020-2024), the Fertilizer Shipping Project (2020-2024) and the Baltic Sea Grass Project (2023-2026).  

Manure Recycling Project (2020-2024) i Finland har fokuserat på att återvinna den fosforrika gödseln från boskapsgårdar i Östersjöns avrinningsområden till växtodlingsgårdar i områden med näringsbrist. På så sätt kunde de minska mängden näringsämnen som hamnar i Östersjön och erbjuda näringsämnen där de behövdes.  
 
"I Finland står jordbruket för upp till 80% av den fosforbelastning som hamnar i Östersjön. I områden där det produceras för mycket gödsel bör överskottet av näringsämnen transporteras till gårdar som behöver dem", förklarar Ulla. "I år har 18 gårdar deltagit i projektet och vi har lyckats återvinna över 8 ton fosfor."   

“ 
I Finland står jordbruket för upp till 80% av den fosfor som hamnar i Östersjön. 

Fertilizer Shipping Project (2020-2024) identifierade först de grundläggande orsakerna och testade sedan lösningar för att förhindra att gödselpartiklar hamnar i Östersjön från sjötransporter.   
  
Enligt stiftelsen kan 2,5 ton gödningsmedel från ett lastfartyg på 5,000 ton hamna i Östersjön på grund av dammet som yr under lastning och lossning. Om 2,5 ton gödningsmedel innehåller 5% fosfor innebär det att 125 kg fosfor hamnar i havet. Tio kilo fosfor skapar tio ton alger.  

“Ett sätt att minska mängden gödselrester som hamnar i havet är att installera en plattform mellan lastfartyget och kajen för lastning och lossning av gödselmedel. Ett pilotprojekt genomfördes i Karleby hamn i Finland", säger Ulla. "Lösningarna är ganska enkla. Det räcker också långt att installera filter i dagvattenavloppen i en hamn och förbättra rengöringsmetoderna och lasthanteringen." Projektresultaten kommer att ligga till grund för instruktioner för hantering av gödselmedel i andra hamnar runt Östersjön. 

“ 
10 kg fosfor skapar 10 ton alger.  

The Baltic Sea catchment areas © John Nurminen Foundation

Foto: © John Nurminen Foundation
Rosa prickar: Pågående projekt | Blå prickar: Färdiga projekt | Områden markedade med blått: Östersjäns avrinningsområden

Baltic Sea Grass Project (2023-2026) planterar John Nurminens Stiftelse tillsammans med sina partners vanligt ålgräs tillbaka i Östersjön, i de områden där det tidigare har vuxit men sedan försvunnit. De ängar på havsbotten som bildas av ålgräs har flera uppgifter, de utgör hem och föda för många arter, förbättrar vattenkvaliteten genom sin förmåga att binda näringsämnen och fungerar som en effektiv kolsänka, för att bara nämna några.

Önskemål för de omgivnignar vi bygger

Vad kan vi göra i fastigheter och byggnader? Ulla har ett förslag: "Dagvattenavrinning kan orsaka betydande skador på floder, sjöar och kustvatten. Runt Östersjön bör vi fokusera mer på att hantera avrinningsvatten på ett hållbart sätt för att förhindra att skadliga ämnen sköljs ut i Östersjön."  

“Om vi kunde hålla kvar dagvattnet så länge att skadliga partiklar hinner sedimentera innan vi släpper ut det i dagvattenbrunnar", funderar Ulla, "Ett sätt är att leda dagvatten/regnvatten till gröna tak, till exempel." Det är också viktigt att återvinna byggavfall och hitta innovativa sätt att använda hållbara råvaror, som vass.  
 
Detta arbete görs tillsammans. 

The Baltic Sea and a city


John Nurminen Stiftelse – Räddar Östersjön
John Nurminens Stiftelse grundades 1992 och har som syfte att rädda Östersjön och dess arv för kommande generationer. Stiftelsens projekt förbättrar Östersjöns status genom att minska näringsbelastningen och de miljöproblem som havet står inför, till exempel övergödning och naturförlust. Till stiftelsens uppgifter hör också att värna om, fira och förmedla havets berättelser och kulturarv. Arbetet styrs av mätbara resultat och effekter. Stiftelsens verksamhet finansieras huvudsakligen genom donationer och anslag. www.johnnurmisensaatio.fi/en