Ju fler energibesparande insatser som kan genomföras på kort tid, desto större blir de besparingar som bekostar nödvändiga åtgärder för att komma närmare hållbarhetsmålen. Det var bland annat därför ett energitjänsteprojekt initierades i Mora – något som har hjälpt kommunen att ta ett stort steg framåt. Det befintliga fastighetsbeståndet blev en stor och viktig del i strategin för att uppnå målen.
Genom att ta tag i energieffektiviseringsåtgärder på djupet ges möjlighet att inkludera även relativt olönsamma åtgärder som annars hade fått vara kvar i byggnaderna och försämrat arbetsmiljön. Det gör också att underhållsskulden betas av vilket ger en bättre ekonomi och mindre utsläpp av växthusgaser.
Det tar relativt kort tid innan effekterna av ett energiprestandaavtal (EPC) går att mäta! Effekterna syns faktiskt redan under det första genomförandeåret eftersom kunden tillsammans med entreprenören väljer ut de mest lämpliga åtgärderna. Man börjar gärna där effekten är som störst.
”I första fasen väljer vi tillsammans ut vilka fastigheter som ska effektiviseras. I Mora landade det på nästan 80 tusen kvadratmeter. När det var klart gick vi in i fas två – genomförandet – och då blev det direkt positiva resultat”, berättar Caverions Tim Readwin som har lett energitjänsteprojektet i Mora.
I praktiken har åtgärderna bland annat omfattat byte till nya ventilationsaggregat med effektiv återvinning, tilläggsisolering av vindar, konvertering till fjärrvärme, installation av värmepumpar, samt omfattande byten av ljuskällor och armaturer till LED-belysningar både inomhus och utomhus. Även modernisering av styr- och övervakningssystem och undercentraler samt byten av fönster kunde tas med inom ramen för projektet som prissattes till 78 miljoner kronor.
Mora kommun insåg tidigt att energieffektivisering var en viktig del av hållbarhetsarbetet. När beslutet var fattat att ta ett helhetsgrepp på energieffektiviseringen av byggnadsbeståndet blev insikten snart till konkreta resultat. Caverions energiingenjörer gjorde inventeringen under ett drygt år innan genomförandet drog igång.
Så fort energikostnaderna började minska sänktes kommunens kostnader.
”Projektet har gått ut på att göra så många åtgärder som möjligt på kort tid och täppa till hål. Då har man slutat att slösa energi från dag ett”, berättar Petter Elfqvist som är teknisk förvaltare i Mora kommun.
Tim Readwin förklarar vidare att…
”… när en fastighetsägare har bestämt sig och vi drar igång genomförandet av installationerna minskar även kommunens behov av underhåll. De nya installationerna är moderna och fungerar bättre tillsammans med övriga åtgärder tack vare helhetsgreppet Mora kommun bestämde sig för att ta. Överblicken av byggnaderna ger en unik möjlighet att bestämma rätt åtgärder på rätt plats.”
Att utfallet dessutom kan garanteras av entreprenören redan innan genomförandet gör det enklare för en beställare att våga ta en större investering än vad man annars kanske hade gjort.
Petter Elfqvist poängterar att detta projekt är ännu mer aktuellt idag i och med ökade energipriser.
”Tack vare vår minskade energianvändning är vi bättre rustade nu. Jag vet kommuner som får betala tiotals miljoner extra i elkostnader med dagens skenande priser!”
Mora kommuns samarbete med Caverion för att se över och åtgärda samhällsfastigheterna är över men det positiva resultatet kommer att bestå genom kommunens målinriktade arbete. Verifieringen av utfallet och uppföljningen av resultatet är gjord, men arbetet att minska kommunens sårbarhet på energiområdet tar aldrig slut.
”Vårt jobb är att förvalta Mora kommuns fastighetsbestånd långsiktigt, ändamålsenligt, ekonomiskt, miljömässigt och hållbart. Vi har kommit långt i många av dessa segment och nu måste vi se till att inte stanna upp. Vi är inte i mål, men vi har i och med Energitjänsteprojektet skapat mycket bättre förutsättningar på relativt kort tid”, säger Petter Elfqvist.