Nyregistreringen av tunga lastbilar med eldrift handlade fram tills för ett par år sedan om enstaka fordon. Men nu stundar nya, elektriska, tider. Och det sätter fart på bygget av laddinfrastrukturen för vägarnas bjässar.
Lastbilar är nästa fordonsslag att elektrifieras, den utmaningen har laddinfrastrukturbyggarna och stationsägarna GITO Heavy Charging Solutions AB tagit sig an. Bolagets mål är att tillsammans med markägare, fastighetsägare, industrier och logistikhubbar göra det elektriska drivmedlet tillgängligt och underlätta för transportköpare och transportörer som vill elektrifiera sina rutter.
”Vi tror laddning kommer att ske i nära anslutning till det uppdrag som transportören har. Det betyder att drivmedels[1]landskapet ritas om eftersom laddning kommer att ske på fler platser än för traditionella drivmedel. För att elektrifiera transportörernas rutter behöver de kunna ladda både längs vägen, på destinationer och även hemma i depån”, säger Josip Glavas, sälj- och marknadschef GITO.
Laddföretaget har hittills byggt ett dussin stationer, bland annat i Malmö, Helsingborg, Västerås och Köping. GITO har en offensiv femårsplan och planerar för att bygga ytterligare 40–50 laddstationer i hela landet.
”För placeringen av laddningsstationer krävs samarbeten med transportköpare och transportörer för att identifiera var stationer ska placeras. Detta gör vi i nära samråd med åkerier och andra aktörer med stort intresse för våra laddlösningar. Vi tänker aggressivt och vi vill bygga snabbt”, understryker Josip Glavas.
Han pekar på att elektriska fordon fyller en viktig funktion i samhället och att de kommer att hitta sin naturliga plats i företagens fordonsflottor.
”Trots rådande lågkonjunktur och något mer osäkerhet i omvärlden ser vi att elektrifieringstrenden mår bra. Den tekniska utvecklingen av fordonens prestanda och räckvidd förbättras mycket snabbare än vad vi bedömde tidigare. Även snabbare laddningshastigheter ligger runt hörnet med nya typer av laddare som förkortar tiden och stoppet för att ladda avsevärt.”
DSV och DFDS har gjort större beställningar på ellastbilar. Den satsning som Volvo, Scania och Daimler gör på eldrift är ytterligare en faktor som pekar på en snabb omställning.
”Det betyder att vi på GITO måste bygga ut, och att göra det snabbt”, säger Josip.
För att kunna svara upp på en snabb utrullning av laddningsstationer har GITO valt att inleda ett samarbete med bland annat Caverion för den landsomfattande utbyggnaden.
”Kriterierna var tuffa när vi valde partner och Caverion är en seriös aktör som uppfyllde kraven. Vi är en nationell aktör som vill, och ska, bygga i hela landet och där var det en bra matchning. Vi är i början av vårt samarbete och det har fungerat kanon hittills där vi hjälps åt för att hitta bästa lösningen till våra kunder”, berättar Josip Glavas.
GITO levererar totalentreprenader till sina kunder där Caverion är en viktig partner i leveranskedjan och utförande. Caverion ansvarar för hela processen vid uppförandet av laddstationerna som överlämnas driftsatta till GITO. Det innebär bland annat design, kontakter med GITO, nätägare och markentreprenörer. Hög- och lågspänningsarbetet samt montage av laddstationerna utförs av Caverions montagegrupper.
”Det är ett intressant projekt och den hetaste potatisen på marknaden. Vi har stor nytta av Caverions långa erfarenhet av utbygganden av laddstationer för personbilar. Laddningen av lastbilar kräver högre strömstyrkor vilket ställer ännu högre kvalitetskrav på oss som installatör”, säger Joakim Attoff, ansvarig eMobility Caverion.
Avslutningsvis efterlyser Josip Glavas en långsiktig politik för omställningen till eldrift.
”Tunga fordon behöver bli fossilfria om Sverige ska nå klimatmålen senast 2045.”
*GITO är ett samarbete mellan tre energibolag - Jönköping Energi, Öresundskraft och Mälarenergi. Målet för bolaget är att minska koldioxidutsläppen genom att påskynda övergången till elektriska fordon inom tung transport med fokus på depå- och publik laddning.
Publik laddning för tunga fordon ökar i snabb takt. Mellan 2022–2024 har Energimyndigheten genom sitt stöd för Regionala elektrifieringspiloter, bidragit till etableringen av cirka 60 laddstationer för tunga fordon, med målet att ha 250 laddstationer på plats till slutet av 2025.
Utdrag ur rapport från Powercircle: Laddinfrastruktur kommer bli avgörande för elektrifieringen av tunga fordon och med prognoser på att 80 procent av laddningen kan komma att ske i depå, hemmaladdning, finns en stor potential för att utrusta åkerier och transportköpare med laddinfrastruktur. Utöver laddning i depå kommer semi-publika och publika laddplatser att behövas längs vägnätet i takt med att fjärrtransporterna elektrifieras. Till 2030 beräknas att det kommer att behövas omkring 1000 publika och semi-publika laddpunkter.