Ett av Skånes största driftavtal

Med sina 257 objekt och cirka 700 000 kvadratmeter fastighetsyta är Caverions avtal för fastighetsteknik med Helsingborgs stad ett av de största i Skåne.

För att uppnå klimatmålen för år 2030 satsar Helsingborgs kommun hårt på att minska energianvändningen i det kommunala fastighetsbeståndet. Sedan samarbetet med Caverion inleddes 2019 har energianvändningen i halva beståndet minskat med 900 000 kilowattimmar per år.

Att det bara gäller halva fastighetsbeståndet kräver sin förklaring: För att inte vara beroende av en enda entreprenör har Helsingborg delat upp kommunfastigheterna i två områden: A och B. Dessa har handlats upp separat och driftats av två olika entreprenörer. Men sedan januari 2024 ansvarar Caverion för båda områdena. Cecilia Lundgren, enhetschef Fastighetsförvaltningen Helsingborg förklarar hur det kommer sig:

”Vid förra årets upphandling bestämde vi att vi inte kunde utesluta Caverion bara för att de redan hade ett avtal med oss för område B, ett samarbete som vi var nöjda med. De lämnade ett bra anbud för område A och vi beslutade att teckna ett funktionsavtal med dem, en avtalsform som jag tror mycket på.”

Ett funktionsavtal bygger på grundtanken att leverantören är den som har bäst kunskap om hur arbetet ska utföras, och att denne ska kunna utveckla och förbättra innehållet i entreprenaden, i det här fallet Caverion, genom att inte detaljstyras. Beställaren slipper samtidigt lägga ner stora resurser på att i avtalet beskriva alla åtgärder som ska utföras.

Helsingborg stad fastighetsbestånd består i huvudsak av skolor, vårdboenden och förskolor, men också välkända byggnader som Dunkers kulturhus, Sofiero slott, Kärnan och fotbollsstadion Olympia. Många av fastigheterna är byggda på 1960- och 70-talen där fastighetstekniken behöver moderniseras för att kommunen ska kunna nå klimatmålen. De flesta fastigheter har fjärrvärme och kommunen undersöker möjligheten att installera fjärrkyla på äldreboenden.

”Vår målsättning är att energianvändningen ska minska med minst 1,5 kWh/m2 per år. För år 2024 betyder det att vi ska nå 122,7 kWh/kvm. Tack vare genomförda åtgärder som bland annat byte av ventilation och installation av värmepumpar minskade energianvändningen 2023 till 123,2 3 kWh/kvm, vilket var betydligt bättre än målet som var 125,7 kWh/kvm”, berättar Cecilia Lundgren.

För att ge Helsingborgs stad bästa möjliga service använder Caverion sig av sin befintliga serviceorganisation med tekniska discipliner inom vs, ventilation, el, styr, automation och kyla. Veronika Sundström, Caverions servicechef Helsingborg och platschef för kontraktet med Helsingborgs stad, framhåller fördelen med att ha all fastighetsteknisk kompetens samlad i en och samma organisation.

”Kunden får en kontakt som kan lösa alla uppdrag i hela fastighetsbeståndet. Och att vi nu också fått ansvaret för fastighetstekniken i område A ser jag som ett bevis på att kunden är nöjd med hur vi genomfört uppdraget under de fem år som vi ansvarat för område B.  Helsingborg har som sagt stort fokus på att minska energianvändningen i fastigheterna.”
 
De åtgärder som Caverion tillsammans med Helsingborg Stad genomfört i område B sedan 2019 och som minskat energianvändningen på 900 000 kilowattimmar per år har resulterat i en sammanlagd minskning med 7,1 procent (kWh/m2, A-temp). Så kommunen har kommit en bra bit på väg för att nå energimålen. Men än finns mycket att göra. Cecilia Lundgren nämner som exempel att många fastigheter fortfarande har äldre lysrörsarmaturer. Där kommer ett byte till LED-armaturer att avsevärt minska elanvändningen. Kommunen satsar även på återbruk när de bygger nytt.

”Fasaden på en nybyggd förskola består av återbrukat tegel. Även en del av inredningen består av återbrukat ­material. Vi satsar också mycket på innovationer och smarta lösningar”, säger Cecilia Lundgren.

Fakta om Helsingborg:

Invånare
Helsingborg hade 150 975 invånare 31 december 2022, vilket är en ökning med 866 personer (0,58%)
jämfört med året innan.

Storlek
Helsingborg är Sveriges åttonde största kommun efter antalet invånare.
Till ytan ligger den på plats 219 av landets 290 kommuner.

Arbetsmarknad
72 686 helsingborgare förvärvsarbetade 2022.
År 2021 arbetade 49 291 i Helsingborg medan 20 654 pendlade ut.
Totalt sett fanns 76 782 sysselsatta med arbetsplats i Helsingborg.
Antalet anställda i Helsingborgs stad är 11 931 år 2024.

Area
344 kvadratkilometer.
                                                                                                                                         
Källa: helsingborg.se