Visste du att badhuset i din kommun kan bli som nytt – på ganska kort tid och utan gigantisk budget?

Ett badhus är alltid en komplex historia ur byggnadstekniskt perspektiv. Men med Vallmobadet – som del av Hallstahammars EnPC-projekt – har Caverions energiteam och kommunens fastighetsavdelning bevisat att det inte behöver vara en mardröm att få ordning på ortens viktiga vattenhål.

Eftersom projektet genomförs som totalentreprenad med utgångspunkt i energieffektivisering, återbruk av befintlig infrastruktur och modern teknologi kan kostnaderna hållas nere och badhuset vara klart i tid. Det finns fler möjligheter idag än på 1960-talet när en stor del av kommunernas badanläggningar byggdes. Inte minst ur ett energi- och miljöperspektiv.

Vi har listat några av de fastighetstekniska byggstenar som gör Vallmobadet till en förebild på listan över de badhus i Sverige som har stort behov av energirenovering:

Ny vattenreningsutrustning:

Vallmobadet har fått ny reningsutrustning för badvattnet. Badvattenkvaliteten i svenska badhus är noga reglerat, och bra är det! Men det ställer höga krav på reningsutrustningen och ännu högre om målet samtidigt är att använda så lite energi och färskvatten som möjligt. 

Vallmobadets reningsutrustning är uppdelat i ett delsystem per bassäng där vattenkvalitet och temperatur styrs individuellt, automatiskt och utifrån verksamhetens behov. 

Att styra temperaturen i bassängerna efter verksamhetens behov är en förutsättning för att kunna hålla en så låg snitt temperatur i bassängerna som möjligt över tid. Det här görs enkelt genom att ett veckoschema sätts med temperaturer och tider samt att systemet kan beräkna när uppvärmningen ska starta för att temperaturen ska vara rätt vid ett visst klockslag.  

Vattnet som blöder av ifrån bassängerna värmeväxlas mot inkommande vatten innan det hamnar i spoltanken. Mängden spolvatten hålls nere genom att inte använda sand i filtren utan istället använda glaspärlor och luft vid backspolning. 

När spolvattnet använts för att spola rent glaspärlorna i filtren leds det till slamtanken där vattnet neutraliseras innan det går till avloppet, allt för att inget klor ska gå vidare till reningsverket. Dessutom går vattnet genom ytterligare en avloppsväxlare innan det lämnar fastigheten för att ytterligare återvinna värmen. 

Ventilation

Vallmobadet hade före sin energirenovering sju stycken ventilationsaggregat, varav två var poolaggregat. Vid energirenoveringen har dessa minskats till fem stycken. Varför det? 

Jo, varje ventilationsaggregat ska underhållas och servas över tid. Faktum är att installationskostnaden för ett ventilationsaggregat står för en väldigt liten den av den totala kostnaden sett över tid. Färre aggregat betyder lägre totalkostnad.

Just badhusventilation har två syften. Att förse badhallen med frisk luft och att minska den avdunstning som sker från vattenytan. I Vallmobadet används ett poolaggregat till två zoner som styrs helt individuellt mot den badvattentemperatur som är aktuell.

Värme

Ny fjärrvärmecentral, nya pumpar, värmeinjustering, nya ventiler och termostater, ny reglering av golvvärme. Det gjorde vi i Vallmobadet. Allt för att kunna säkerställa att rätt temperatur uppnås i olika delar av byggnaden. Vallmobadet har hela 5 st. temperaturzoner för att hela tiden inte övertemperera en yta och få en onödigt hög transmission.

En annan viktigt komponent är de bassängtäcken med automatisk ut/inrullning som installerats på alla tre bassänger. Dessa minskar avdunstningen och håller värmen i badvattnet under de tider som badet är stängt.

Styr och automation

I energirenoveringen har dessutom ombyggnad av styrskåp samt uppkoppling av all utrustning mot kommunens överordnade styrsystem ingått. Allt för att underlätta styrning och driften av Vallmobadet.

El och belysning

Vallmobadet har fått ny belysning i alla utrymmen med närvarostyrning och programmerbara scenarion.

Laddplatser har satts upp för att uppfylla kommande lagkrav på laddinfrastruktur samt en Solcellsanläggning för att minska den köpta elenergin. Solcellsanläggningen beräknas generera cirka 58 000 kWh/år med en egenanvändning på 37 000 kWh/år (76 kWp)

Den beräknade energibesparingen är:

  • Fjärrvärme 255 MWh/år
  • El 149 MWh/år
  • Tappvatten cirka 2 400 m3/år

Om Sveriges kommuninvånare ska kunna avnjuta fritid och simskolor året runt behöver badhus energirenoveras. Med Caverions expertis kan detta bli av.

För mer infromation, kontakta Håkan Olsson, kommersiellt ansvarig för energitjänster